معرفی علم زیست فناوری

واژه زیست فناوری (biotechnology) نخستین بار در سال ۱۹۱۹ از سوی  Karl Erekyبه مفهوم استفاده از سیستم‌های زنده و ارگانیسم‌ها برای تولید محصولات و یا هر گونه کاربرد تکنولوژیکی که از سیستم‌های بیولوژیکی، موجودات زنده و یا مشتقات آن ها استفاده می‌کند تا محصولات یا فرآیندهای خاصی را ایجاد یا اصلاح کند مورد استفاده قرار گرفت. در تعریفی دیگر زیست فناوری را چنین تشریح کرده‌اند: فنونی که از موجودات زنده برای ساخت یا تغییر محصولات، ارتقا کیفی گیاهان یا حیوانات و تغییر صفات میکروارگانیسم‌ها برای کاربردهای ویژه استفاده می‌کند. زیست فناوری به لحاظ ویژگی‌های ذاتی خود دانشی میان رشته‌ای است.

کاربردهای سنتی زیست فناوری شامل اصلاح نباتات و دام، تهیه نان، ماست و پنیر بوده ‌است و پس از آن تولید پادزیست‌ها (آنتی بیوتیک‌ها) و هورمون های انسانی بوده است.  هم‌اکنون با پیدایش فناوری DNA نوترکیب، دستکاری ژن ها و انتقال ژن از یک موجود زنده به دیگری یا به عبارت دیگر مهندسی ژنتیک، ظرفیت بهره‌گیری از این فناوری به گونه فزاینده‌ای افزایش یافته‌است.

تأمین سلامت و بهداشت جمعیت بیش از شش میلیاردی ساکنان کره زمین از طریق تولید داروهای نوترکیب و واکسن‌ها، دستیابی به روش‌های درمان کم‌هزینه بیماری‌ها و یافتن درمان بیماری‌های بدون درمان و تشخیص سریع‌تر و مؤثرتر بیماری‌های گوناگون از جمله بیماری‌های ژنتیکی از وظایف زیست فناوری پزشکی است. حذف مؤثر آلاینده‌های محیطی خطرناک از محیط زیست با استفاده از میکروارگانیسم‌های پالایشگر آلودگی و استفاده از فنون نگهداری ذخایر ژنتیکی کشور از جمله کاربردهای زیست فناوری در زمینه محیط زیست است. کاربردهای زیست فناوری در صنعت که به تولید محصولات با صرف هزینه و انرژی کمتر و ضایعات اندک می‌انجامد و از همه مهم‌تر، کمترین اثر سوء بر محیط زیست را برجا می‌گذارد، باعث شد که از این فناوری به عنوان یکی از پاکترین بخش‌های صنعت یاد شود.

تولیدات زیست فناوری در ایران عبارتند از: سرم و واكسن (بیشتر به روش بیوتكنولوژی سنتی)، كشت‌بافت گیاهی، كود و سموم بیولوژیك، فرآورده‌های میكروبی و كیت‌های تشخیصی، برخی از مواد دارویی مثل آنتی‌بیوتیك‌ها، هورمون‌ها و فاكتورهای پروتئینی كه با روش‌های زیست فناوری و مهندسی ژنتیك تولید می‌شوند و در مراحل مختلف آزمایشگاهی تا تولید قرار دارند. مواد شیمیایی شامل الكل، اوره، استون و اسیداستیك نیز وجود دارند كه تا حدودی در تولید آن‌ها از روش‌های بیوتكنولوژی استفاده می‌شود.

http://fa.wikipedia.org/wiki/زیست فناوری